Blaas oudere computers en laptops nieuw leven in!

SSD vs HDD: Wat Moet Ik Weten?

Solid state drives (SSD) en hard-disk drives (HDD, harde schijven) zijn twee verschillende typen harde schijven voor de computer. Ze worden gebruikt voor de 'permanente' opslag van digitale gegevens en toepassingen. Dit betekent dat deze schijven ook informatie bewaren, wanneer ze niet zijn ingeschakeld. Beide typen zijn beschikbaar in de vorm van interne of externe harde schijven en kunnen worden gebruikt voor primaire of aanvullende opslag. Bedenk dat geen enkele digitale opslagvorm werkelijk permanent is; van belangrijke informatie moet je altijd back-ups maken op tenminste twee plekken, en misschien wel drie: lokaal, in de cloud en extern.


Wat is een HDD (Harddisk)?

Een HDD is een digitaal opslagapparaat met een gemagnetiseerde metalen schijf. Wanneer deze schijf ronddraait, scant een digitale lees-/schrijfkop de schijf voor toegang tot de informatie die op de schijf staat opgeslagen. Net zoals bij een cassttespeler van vroeger. Als je je ooit hebt afgevraagd waarom je laptop klinkt als een vliegtuig dat klaar is om op te stijgen bij het opstarten, of waarom je computer altijd zoemt: dat is die ronddraaiende schijf in de harde schijf. HDD's worden meestal toegepast in desktops en laptops, omdat ze betaalbare en betrouwbare opslag bieden. Helaas zal elke harde schijf maar 3 tot maximaal 5 jaar betrouwbaar zijn door de draaiende en daardoor slijtende onderdelen. In laptops zal de harde schijf vaker en eerder kapot gaan omdat deze wordt verplaatst.


Wat is een SSD?

Een SSD is een digitaal opslagapparaat met meerdere onderling verbonden flash-geheugensticks. Anders dan een HDD bevat een SSD geen bewegende onderdelen. In plaats daarvan werkt het net als je losse USB-stick, maar dan beter. De lees- en schrijfsnelheden zijn hoger, de totale opslagcapaciteit is groter en de betrouwbaarheid van een SSD is vele malen beter dan die van standaard losse USB-sticks. Omdat er geen bewegende onderdelen zijn, is de verpakking van SSD's vaak heel compact. Hierdoor zijn SSD's veel te vinden in laptop- en tablettoepassingen.


Wat is het voordeel van een SSD?

Het grootste voordeel van een solid-state harde schijf is de eenvoud van het concept. Geen bewegende onderdelen, dus niet veel dat kapot kan gaan. Hierdoor zijn SSD's ongelofelijk betrouwbaar en robuust. Solid-state harde schijven kunnen een kracht van maximaal 1.500 G weerstaan, wat betekent dat ze jouw gewoontes met weinig tot geen risico op beschadiging kunnen bijhouden.

Een ander voordeel van SSD's is dat ze zeer krachtige prestaties bieden. Omdat er geen schijf hoeft rond te draaien, zijn de lees- en schrijfsnelheden ongelofelijk hoog en wordt het risico op fragmentatie van gegevens geëlimineerd. Een typische solid-state harde schijf zal in de meeste situaties veel beter presteren dan een 'gewone' harde schijf. Zo heeft een HDD een minuut of twee (of drie) nodig om helemaal op te starten. Een SSD kan in een tiental  seconden opstarten en zal, als deze eenmaal operationeel is, sneller werken. Hierdoor kun je als je vanaf een ssd opstart een veel sneller reagerend systeem maken omdat de meeste wachttijd veroorzaakt wordt door de harde schijf.


Wat is het voordeel van een HDD?

In de strijd HDD vs SSD laat de HDD het niet zomaar afweten. Doordat harde schijven al zo lang in gebruik zijn, is hun doeltreffendheid bewezen; ze zijn betrouwbaar en betaalbaar. In kosten per opslageenheid zijn HDD's meestal  goedkoper dan solid-state harde schijven. De prijzen kunnen variëren, maar je kunt gewoonlijk twee keer zoveel opslagruimte, of meer, krijgen als je bij een SSD voor dezelfde prijs hebt.

Niet alleen is opslag op een HDD goedkoper, in veel gevallen is de totale opslagcapaciteit ook groter. Voor een draaiende harde schijf is 500 GB aan opslag heel normaal. Je kunt zelfs gemakkelijk HDD's vinden met meerdere terabytes aan opslagruimte. Hoewel er SSD's beschikbaar zijn met dezelfde opslagcapaciteit, zijn deze behoorlijk zeldzaam en heel duur. Voor iemand die veel data zoals blu ray films of hoge resolutie foto's wil opslaan, kan het handiger zijn voor een HDD te gaan.


Heeft u interesse om uw computer of laptop met een ssd uit te breiden? Neem dan kontakt met mij op voor een persoonlijk voorstel. De prijs hangt af van de grootte van de hd en de bereikbaarheid en kan al vanaf € 100